Menu

Overloon, '7de Amerikaanse Pantserdivisie'

Overloon, '7de Amerikaanse Pantserdivisie'

Geschiedenis


Het monument in Overloon (Boxmeer) is ter nagedachtenis aan de ruim vierhonderd Amerikaanse militairen die sneuvelden of gewond raakten bij de Slag om Overloon. De Slag om Overloon was één van de hevigste veldslagen met tanks op Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 2.200 mensen kwamen hierbij om het leven en het dorp Overloon werd volledig verwoest.

Op 27 september 1944 moesten de inwoners van het dorp op bevel van het Duitse leger binnen twee uur het dorp verlaten. Op dezelfde dag begonnen de Amerikanen, waaronder de 7de Amerikaanse Pantserdivisie, met de Slag om Overloon. Het doel van de aanval was om de belangrijkste verdedigingslinie voor de Maas te doorbreken en het Duitse bruggenhoofd in Venlo uit te schakelen. De Amerikaanse divisie leed zware verliezen in een vergeefse poging Venray en omgeving te bevrijden. Bij deze slag verloren de Amerikanen 452 soldaten. Op 14 oktober 1944 werd Overloon ontzet door Britse troepen die de Amerikanen hadden afgelost in hun aanval.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting voor het monument kwam van het Comité Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie Overloon.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 september 2008.

Info


Vorm en Materiaal
Het monument in Overloon, '7de Amerikaanse Pantserdivisie' (Boxmeer) is een kleine gemetselde zuil van 1.35 m hoog met een hardstenen afdekplaat. Daarop is een bronzen US M1 helm gemonteerd. Aan de voorkant heeft het monument een hardstenen plaat met het Divisie embleem van de 7e Amerikaanse Pantserdivisie. Aan de achterkant hangt ook een hardstenen plaat met daarop een afbeelding van een Sherman tank.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OCTOBER 1944

IN MEMORY

OF THE SOLDIERS OF THE
US 7TH ARMORED DIVISIONS
WHO GAVE THEIR LIVES DURING
THE LIBERATION OF OVERLOON

TER HERINNERING AAN

DE SOLDATEN VAN DE
7E AMERIKAANSE PANTSERDIVISIE
DIE HUN LEVEN GAVEN TIJDENS
DE BEVRIJDING VAN OVERLOON'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op het plein voor het Liberty Park Museum aan Museumpark 1 te Overloon.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief