Menu

Overloon, 'Monument voor het Regiment Stoottroepen'

Artiest: Charles Eyck (1897-1983)
Overloon, 'Monument voor het Regiment Stoottroepen'

Geschiedenis


Het 'Monument voor het Regiment Stoottroepen' herinnert de inwoners van Overloon (gemeente Boxmeer) aan de oprichting van de Stoottroepen op 21 september 1944.

Het Regiment Stoottroepen is het jongste infanterieregiment binnen de Koninklijke Landmacht. Het Regiment werd opgericht op 21 september 1944 in Eindhoven. Prins Bernhard gaf verzetsleider 'Peter' Borghouts opdracht uit leden van het gewapende verzet, met name uit de Landelijke Knokploegen (LKP), militaire eenheden te formeren. Het hoofdkwartier van de Koninklijke Patrouille was gevestigd in villa Wyckerveld te Maastricht. De Stoottroepers waren niet of nauwelijks opgeleid en vochten met 'geleende' of buitgemaakte wapens zij aan zij met de geallieerden ten zuiden van de grote rivieren om zo de rest van Nederland te bevrijden. Tussen september 1944 en 5 mei 1945 sneuvelden meer dan honderd Stoottroepers. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren circa 6.000 Stoottroepers onder de wapenen. Zij konden kiezen uit een drietal mogelijkheden. Een deel (3.000 man) tekende een langverbandakte (drie jaren) waarin opgenomen een bepaling van een mogelijke inzet 'waar ook ter wereld' als OVW'er (oorlogsvrijwilliger), 1.000 man tekende een contract voor één jaar (kortverband) en ongeveer 2.000 Stoters demobiliseerden in augustus 1945.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn diverse bataljons van de Stoottroepen ingezet bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië. In 1962 werd het 41ste Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Vanaf 1963 maakten de Stoottroepen als 41 Pantserinfanteriebataljon deel uit van onder andere 11 Pantserinfanteriebrigade en 43 Gemechaniseerde Brigade. Ook de Stafcompagnie van 41 Pantserbrigade in Seedorf (Duitsland) waren Stoters, evenals het KL-deel van de toenmalige Groep Lichte Vliegtuigen. In 1995 is het Regiment van pantserinfanterie naar luchtmobiel overgegaan onder de naam 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel en 11 Mortiercompagnie 'Margriet' Luchtmobiele brigade. Het bataljon heeft tweemaal gediend in Bosnië (UNPROFOR en SFOR 7). Delen van het Regiment en bataljon hebben onder andere gediend in Kosovo en Cyprus, en onlangs in Afghanistan (ISAF-I). In eigen land hebben de Stoottroepen steun verleend tijdens de Watersnoodramp in 1953, bij de watersnood in Noord-Nederland in december 1998 en bij de varkenspestcrisis en de MKZ-crisis in 2001, waarbij aan de grens de douane werd gesteund bij het controleren van het (goederen)verkeer. Na mei 1945 (tijdens de acties in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en in Bosnië) zijn nog vele Stoottroepers gesneuveld. Ieder jaar op de tweede zondag in oktober worden zij te Beneden-Leeuwen op sobere wijze herdacht, waarbij de 374 gesneuvelde Stoottroepers bij naam worden genoemd.

Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon draagt zorg voor het onderhoud van het monument.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het Regiment Stoottroepen' in Overloon (gemeente Boxmeer) is een bronzen beeld van een hurkende man aan de voeten van een Stoottroeper die met opgerichte arm de weg voorwaarts wijst. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk met plaquette. Het gedenkteken is 2 meter 20 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'STOOTTROEPEN
OPGERICHT 21-9-1944
COMMANDO LIMBURG
WIJCKERVELD
MAASTRICHT'.

In Maastricht staat een replica van dit beeld van Charles Eyck.

Overige info


Bronnen
Voor meer informatie
Museumgids van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief