Menu

Purmerend, oorlogsmonument

Artiest: H.P. van Yperen
Purmerend, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Purmerend is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden: Jacob Groot Jzn (16 april 1916 - 8 maart 1945), Simon Groot Jzn (22 juli 1917 - 17 maart 1943), Simon de Ridder Jzn (14 maart 1918 - 27 maart 1944) en Dirk Schaatsbergen Czn (4 september 1910 -19 juni 1940).

Verzetsman Jacob Groot Jzn is in februari 1945 verraden en gearresteerd bij de overal op Nekkermolen. Hij is op de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd.

Simon Groot Jzn kwam om tijdens het varen in een konvooi op de Noordelijke IJszee. Het koopvaardijschip waar hij op diende werd getorpedeerd.

Sergeant Simon de Ridder Jzn is omgekomen tijdens een vliegtuigongeluk in Noord-Ierland.

Dirk Schaatsbergen Czn zat als machinist op een onderzeeër. In het begin van de oorlog is de onderzeeër door een torpedo geraakt.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1950. Na de onthulling door de dijkgraaf werd door het polderbestuur, de verenigingen en de kerkvoogdij het monument overgedragen aan de vereniging Purmer Belang.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Purmerend is een bakstenen zuil met aan de voorkant een natuurstenen reliëf. Op het reliëf staan een man met een vlammende toorts en een vrouw met gekruiste handen afgebeeld. Onder het reliëf is een natuurstenen plaquette aangebracht. Het monument is geplaatst in een bloembed met daarin natuurstenen platen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'S. DE RIDDER JNZN
D. SCHAATSBERGEN CZN
J. GROOT JZN
S. GROOT JZN.'

Symboliek
De brandende toorts staat symbool voor het doorgeven van leven: mensen sterven, maar het vuur blijft branden.

Wijziging
In 2010 is een nieuwe naamplaat met de namen van de slachtoffers aangebracht.

Overige info


Locatie
Het oorlogsmonument is gelegen bij de N.H. kerk De Purmer, gelegen op de hoek Purmerenderweg/ Westerweg te Purmerend.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief