Menu

Raalte, oorlogsmonument

Artiest: P.J. Jungblut
Raalte, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Raalte is opgericht ter nagedachtenis aan 49 geallieerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Raalter grondgebied zijn gesneuveld, aan allen die niet terugkeerden (waaronder 37 joodse Raaltenaren die in concentratiekampen om het leven kwamen) en aan tien medeburgers die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de tien slachtoffers die op het monument genoemd worden luiden:

A. Avondrood, B.J. Brinkhuis, J.A. Endeman, G.J. Holtmaat, J. Kelder, G.J. Linthorst, J. Kapteyn, J.A. Smit, W. v.d. Wel en H.J.J.Winter.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 oktober 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Raalte is een natuurstenen zuil, opgebouwd uit op elkaar gestapelde kruisen waaruit een groot kruis oprijst. Op de zuil zijn twee plaquettes aangebracht. Voor de zuil staat een beeld van een soldaat die met gebogen hoofd en geweer op dodenwacht staat. De zuil is 4 meter hoog, 1 meter breed en 70 centimeter diep. Op het grote kruis zijn in reliëf de jaartallen 1940-1945 aangebracht.

Teksten
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'VOOR HET VADERLAND
GEVALLEN: W. v.d. WEL
B.J. BRINKHUIS
J.A. ENDEMAN
G.J. HOLTMAAT
J. KELDER
G.J. LINTHORST
J.A. SMIT
J. KAPTEYN
A. AVONDROOD
H.J.J. WINTER'

De tekst op de onderste plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN:
46 GEALL. VLIEGERS
3 SOLD. CANAD. LEGER
ALLEN DIE NIET TERUGKEERDEN'.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning: 'Achter [de soldaat] rijst uit een berg van kruizen een groot kruis op. De kleine kruizen betekenen de beproevingen en het leed, die de mens echter kunnen voeren tot het kruis van Christus.'

Wijziging
De naam van W. van de Wel, die in de oorlog is verdwenen, werd in 1985 aan het monument toegevoegd.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Raalte;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief