Retranchement, 'Hickmanmonument'

Retranchement, 'Hickmanmonument'

Geschiedenis


Het 'Hickmanmonument' in Retranchement (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan sergeant J.L.Hickman en zijn mede-kameraden die zijn gesneuveld in oktober 1944 bij de montage van de aanleg van een Baileybrug.

Een Baileybrug is een constructie die in 1942 in Engeland is ontworpen. Het is een bouwpakket van stalen, rechthoekige elementen die door middel van stalen pennen zijn verbonden. Een dergelijke noodbrug kon razendsnel worden gemonteerd en was bedoeld om legermaterieel en manschappen te vervoeren.

In oktober en november 1944 werden de laatste steden en dorpen van de 'Breskenspocket' in West-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. De bevrijdingsoperatie begon in Hoofdplaat, waar de 8ste en 9ste Canadese Divisies geland waren om de bezetter in de rug aan te vallen.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de gemeente Sluis, in samenwerking met de Heemkundige Kring 'Cnoc is ier' uit Knokke (België).

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1985. In november 2004 werd bij het gedenkteken met het oog op zestig jaar bevrijding ter demonstratie nog een oude Baileybrug door de genietroepen gebouwd.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Hickmanmonument' in Retranchement (gemeente Sluis) bestaat uit vier delen:

- een gemetselde sokkel met daarop een uit witte natuursteen opgetrokken plaquette met daarop de tekst 'Hickmanbrug'.
- een zuiltje van zandsteen met in reliëf tekst en een esdoornblad (de Canadese 'Maple Leaf')
- drie bronzen plaquettes met een Engelse-, Franse- en een Nederlandse tekst.
- het vierde onderdeel is een deel van een Baileybrug.

Teksten
De tekst op het zuiltje luidt:

'SGT J.L. HICKMAN
† 31-10-1944
CORPS OF ROYAL
CANADIAN ENGINEERS'

Op de bronzen plaquettes staat de volgende tekst in het Engels, Frans en Nederlands:

'TER NAGEDACHTENIS
2e WERELDOORLOG 1940-1945
NA HET WESTERSCHELDE-OFFENSIEF RUKTEN CANADESE MILITAIREN OP -ONDER EEN VERBITTERDE STRIJD IN DE ZEEUWS-VLAAMSE POLDERS EN LANGS DE DIJKEN- IN DE RICHTING VAN HET BELGISCHE KNOKKE-HEIST. EIND OKTOBER 1944 BEREIKTE 'THE ROYAL CANADIAN ENGINEERS REGIMENT' ONDER LEIDING VAN SGT. J.L HICKMAN HET AFWATERINGSKANAAL BIJ RETRANCHEMENT. TIJDENS HET MONTEREN VAN DE DESTIJDS BEFAAMDE BAILEYBRUGGEN OVER HET KANAAL RAAKTE SGT. HICKMAN OP 31 OKTOBER 1944 DODELIJK GEWOND. TER HERINNERING AAN HEM EN ZIJN MEDE-KAMERADEN DRAAGT DE HUIDIGE BRUG SEDERT 30 OKTOBER 1986 ZIJN NAAM. HET EENVOUDIGE MONUMENT WERD GEADOPTEERD DOOR DE KINDEREN VAN DE PLAATSELIJKE ORANJE-NASSAUSCHOOL'.

Overige info


Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • Provinciale Zeeuwse Courant, 28 oktober 2004.
Menu