Reuver, 'Joods monument'

Artiest:Theo Pinkowitz (ontwerp), Sjra Vintcent (ontwerp), Firma Metaco (uitvoering)
Reuver, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' in Reuver (gemeente Beesel) is een dankbetuiging van de Joodse vluchtelingen voor de hulp en gastvrijheid die de zusters Dominicanessen geboden hebben.

De Joodse vluchtelingen die tussen december 1938 en augustus 1939 in Reuver verbleven, bouwden van sintels uit een Reuverse greswarenfabriek een grot. Bij deze Mariagrot is het gedenkteken geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1990 door Werner Bloch, een van de Joodse vluchtelingen in Reuver die de oorlog had overleefd.

Het klooster-bejaardenoord 'Oppe Ruiver' (het voormalige H.-Hartklooster) draagt zorg voor het onderhoud.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Reuver (gemeente Beesel) is een bronzen plaquette met inscriptie. De gedenkplaat is geplaatst op een voetstuk van kleine straatstenen. De plaat is 30 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Het voetstuk is 1 meter hoog.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich bij de Mariagrot in de tuinen van Stichting Kloosterbejaardenoord 'Oppe Ruiver', gevestigd aan de Pastoor Vranckenlaan te Reuver (gemeente Beesel).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Voor meer informatie
De laatste loodjes wogen zwaar, Reuver en Beesel, bezetting - verzet - bevrijding van Sjra Vintcent.

Menu