Menu

Rhenen, Gedachteniskerk

Artiest: Jules Kirch
Rhenen, Gedachteniskerk

Geschiedenis


De bouw van de kerk is een initiatief van de Stichting Bouwfonds Gedachteniskerk Rhenen die middels een prentjesactie en een door de KRO gesteunde nationale steentjesactie de bouw heeft bekostigd. Hierdoor kon in april 1954 de kerk gerealiseerd worden. De kerk werd in 1959 in gebruik genomen. Het oorspronkelijke doel van de kerk, ter nationale gedachtenis van de Tweede Wereldoorlog, werd na de ingebruikname uit het oog verloren. Na dertig jaar werd er een gedachteniscommissie opgericht. Hierbij lag de nadruk vooral op de slachtoffers van de Grebbeberg. Later werd deze groep uitgebreid.

Voorafgaand aan de dodenherdenking op het Militair Ereveld op de Grebbeberg op 4 mei wordt er in de kerk jaarlijks een oecumenische gebedsviering georganiseerd.

Info


Vorm en materiaal
De Gedachteniskerk in Rhenen (gemeente Rhenen) is opgericht ter nationale nagedachtenis aan oorlogslachtoffers en hen die tijdens de Tweede Wereldoorloog hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. De kerk diende een plek te worden waar al deze gevallenen voortdurend zouden worden herdacht.

De Rooms-Katholiekekerk is gebouwd naar het ontwerp van de architect Jules Kirch. Hij won de nationale architectenprijsvraag die voor de bouw was uitgeschreven.  Het gebouw symboliseerd de begrippen 'vallen'en 'opstanding'. Dit komt tot uiting in de vorm door het gebruik van horizontale en verticale elementen in het gebouw. Het gebouw heeft een lage, horizontaal gerichte gedachtenishal om te gedenken en een verticale kerkruimte die naar de hemel gericht is.

Overige info


Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief