Menu

Ridderkerk, oorlogsmonument (1)

Artiest: P. de Jong
Ridderkerk, oorlogsmonument (1)

Geschiedenis


Het oorlogsmonument te Ridderkerk is opgericht ter nagedachtenis aan twintig militairen uit Ridderkerk die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Dertien militairen sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen luiden:

Willem Anceaux, Olaf Douwes Dekker, Joh. Dijksman, Hendrik van Gorkum, Arie Huizer, Dammis de Hon, Willem Klootwijk, Fleuris Kruithof, Gerrit Riemsdijk, Jan Stuyt, Bernardus Swagerman, Joachem Wijnstra en Jan Zwiers.

Zeven militairen sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië. Hun namen luiden:

Jan. C. Blaak, Joh. Breedveld, Arie van Driel, Hendrik Joh. van Driel, Cornelis van Halem, Cornelis Put en Joh. G. Trouborgt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949. De plaquette voor de slachtoffers uit het voormalige Nederlands-Indië is onthuld op 27 april 1991 door burgemeester Mr. H.J.E. Bruins Slot.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Ridderkerk is een bakstenen gedenkmuur met bronzen platen. De muur is naar de rechterkant toe verhoogd. Op de laagste verhoging is een bronzen beeld van een zittende vrouwenfiguur geplaatst. Het geheel is 1 meter 60 hoog, 6 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op een van de gedenkplaten luidt:

'ZIJ VIELEN VOOR HET VADERLAND 1940'.

Wijziging
In 1991 is een plaquette aan het monument toegevoegd ter nagedachtenis aan zeven militairen die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Overige info


Locatie
Het monument is te vinden op begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Lagendijk te Ridderkerk.

Bronnen

  • Gemeente Ridderkerk;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief