Rijsbergen, 'Oorlogsleed'

Artiest:Niek van Leest
Rijsbergen, 'Oorlogsleed'

Geschiedenis


Het monument 'Oorlogsleed' herinnert de inwoners van Rijsbergen (gemeente Zundert) aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, met name diegenen die sneuvelden tijdens het drama van De Vloeiweide.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de SS op 4 oktober 1944 een overval gepleegd op een post van de ondergrondse verzetsbeweging, dat gevestigd was op het landgoed 'De Vloeiweide'. Hierbij kwamen onder meer de vrouw en drie kinderen van het boswachtersgezin Neefs en de verzetsmannen Paul Windhausen, J. Oberg, M. v.d. Sande, P. v.d. Boogaard en N. Touw om het leven.

De verzetsmensen N. Brautigam, C. v.d. Boogaard, H. Hofman, F. de Visser, J. Bakker, J. v.d. Heuvel, J. Nelissen en J. de Vries werden door de bezetter gearresteerd en op 5 oktober 1944 in een bos bij Breda gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1980 door plaatsvervangend Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, drs. J.J.F.M. van der Heijden.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Oorlogsleed' in Rijsbergen (gemeente Zundert) is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog.

Symboliek
Het motto van het monument is 'ontreddering door oorlogsgeweld'. Het beeld stelt een vluchtende vrouw voor die valt, en een ontredderd kind dat de hand van de moeder uit de zijne voelt glijden.

Overige info


Locatie
Het monument staat naast het gemeentehuis aan de St.-Bavostraat in Rijsbergen.

Bronnen
  • Gemeente Zundert;
  • Dagblad de Stem van 30 oktober 1980;
  • Weekblad voor de gemeenten Zundert en Rijsbergen van 30 oktober 1980.
Menu