Menu

Rijsbergen, 'Vloeiweide monument'

Rijsbergen, 'Vloeiweide monument'

Geschiedenis


Het 'Vloeiweide monument' herinnert de inwoners van Rijsbergen (gemeente Zundert) aan zeventien medeburgers die sneuvelden tijdens het drama van de Vloeiweide op 4 oktober 1944.De namen van de zeventien slachtoffers luiden: J. Bakker, C. v.d. Boogaard, P. v.d. Boogaard, N. Brautigam, J. v.d. Heuvel, H. Hofman, M.G. Neefs-Koijen, M.E. Neefs, M.F. Neefs, C.J. Neefs, J. Nelissen, J. Oberg, M. v.d. Sande, N. Touw, F. de Visser, J. de Vries en Paul Windhausen.In de Tweede Wereldoorlog heeft de SS een overval gepleegd op een post van de ondergrondse verzetsbeweging, die gevestigd was op het landgoed 'De Vloeiweide'. Hierbij kwamen onder meer de vrouw en drie kinderen van het boswachtersgezin Neefs en de verzetsmannen Paul Windhausen, J. Oberg, M. v.d. Sande, P. v.d. Boogaard en N. Touw om het leven.De verzetsmensen N. Brautigam, C. v.d. Boogaard, H. Hofman, F. de Visser, J. Bakker, J. v.d. Heuvel, J. Nelissen en J. de Vries werden door de bezetter gearresteerd en op 5 oktober 1944 in een bos bij Breda gefusilleerd.Onthulling Het monument is onthuld op 8 oktober 1994 door N.J.L. de Jaeger.

Info


Vorm en materiaal Het 'Vloeiweide monument' in Rijsbergen (gemeente Zundert) bestaat uit de restanten van het fundament van een boswachterwoning, waarvoor een bakstenen gedenkmuur met een natuurstenen plaquette is aangebracht. Het monument is 10 meter hoog en 7 meter breed.Tekst De tekst op de plaquette luidt:'IN MEMORIAMTER GEDACHTENIS AAN DEN HELDENDAAD VAN:PAUL WINDHAUSEN EN ZIJN MAKKERS J. OBERG P. V.D. BOOGAARD N. V.D. SANDE N. TOUWZIJ BEDIENDEN EN BEWAAKTEN IN DEZE WONING DE RADIOPOST VAN DEN ORDE DIENST. WERDEN DOOR EEN OVERMACHT AANGEVALLEN EN SNEUVELDEN HIER OP 4 OCTOBER 1944HIERBIJ VERLOREN MEDE HET LEVEN DE VROUW EN DRIE KINDEREN VAN DEN BOSCHWACHTER NEEFSALSMEDE TOT AANDENKEN AAN HET HELDHAFTIGE STERVEN VAN: HUN MEDESTRIJDERS N. BRAUTIGAM J. BAKKER C. V.D. BOOGAARD J. V.D. HEUVEL H. HOFMAN J. NELISSEN F. DE VISSER J. DE VRIESZIJ WERDEN HIER GEVANGEN GENOMEN EN OP DE SCHIETBAAN IN HET MAST BOSCH BIJ BREDA GEFUSILLEERD OP 5 OCTOBER 1944VOORBIJGANGER, DIE DIT LEEST, WIL BEDENKEN DEZE GROND, WAAROP GIJ STAAT, IS GEWIJD DOOR NEDERLANDSCH BLOED.ZIJ STIERVEN VOOR U. LEEF GIJ VOOR HEN EN VOOR DE IDEALEN, WAARVOOR ZIJ ZICH GAVEN.'

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich op het landgoed 'De Vloeiweide' aan de Hellegatweg in Rijsbergen (gemeente Zundert).Bron Gemeente Zundert.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief