Rijsoord, 'Lancaster-monument'

Geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Rijsoord (gemeente Ridderkerk) is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van een Britse bommenwerper die op 29 juni 1943 werd neergehaald door de bezetter.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Sgt. H.H. Gentle, F/sgt. R.D.W. Moulton Rcaf, F//o P.J. Pascoe Rcaf, Sgt. J. Reffin, Sgt. F Wheeldon en P/o C.B. Wood.

De slachtoffers zijn begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk te Rotterdam.

Op 29 juni 1943 was de Lancaster Bomber Midil ED 362 HW-E van het No. 100 Squadron RAF op zijn terugweg richting Engeland vanuit Keulen, alwaar de bommenwerper zojuist een bommenlast had neergelaten. Boven Rijsoord werd de Britse bommenwerper door een nachtvliegtuig van de bezetter neergehaald. De bemanning bestond uit zeven man, te weten twee Canadezen en vijf Engelsen. Zes van hen overleefden de crash niet. Het zevende bemanningslid, sergeant Ronald Storr, zag kans alsnog zwaar gewond uit de bommenwerper te springen met zijn parachute. Hij kwam neer in Hoeksche Waard, alwaar hij naar een ziekenhuis werd overgebracht. Hij bracht de laatste jaren van de oorlog door in gevangenschap van de bezetter. Sergeant Ronald Storr overleed in 1999.

Oprichting
Voor de oprichting van het 'Lancaster-monument' heeft de wrakkenopruimingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van kapitein Spiering op verzoek van de gemeente Ridderkerk een onderzoek gedaan naar de precieze locatie van het neergestorte toestel om te beslissen of de wrakstukken opgegraven konden worden. De gemeente Ridderkerk heeft besloten om dit niet te doen en op de locatie het 'Lancaster-monument' te verwezenlijken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 2002.

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Rijsoord (gemeente Ridderkerk) is een metalen 'cockpit' begroeid met struiken, met in het midden een gedenksteen van grijze natuursteen.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORY OF THE CREW OF THE
ROYAL AIR FORCE
LANCASTER BOMBER MK III ED362 HW-E
NO. 400 SQUADRON RAF
WHICH CRASHED ON 29 JUNE 1943
DURING WORLD WAR II
SGT. H.H. GENTLE
F/SGT. R.D.W. MOULTON RCAF
F//O P.J. PASCOE RCAF
SGT. J. REFFIN
SGT. F WHEELDON
P/O C.B. WOOD
THEIR GRAVES ARE AT CROOSWIJK CEMETERY, ROTTERDAM
THE SOLE SURVIVOR WAS
F/SGT. R.G. STORR'.

Overige info

Locatie
Het 'Lancaster-monument' in staat aan de Rijksstraatweg t.o. 316 te Rijsoord (gemeente Ridderkerk).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief