Menu

Rinsumageast, monument aan de Veldweg

Rinsumageast, monument aan de Veldweg

Geschiedenis


Het monument aan de Veldweg herinnert de inwoners van Rinsumageast (gemeente Dantumadiel) aan het vuurgevecht op 15 april 1945 tussen de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de Canadezen enerzijds en de Duitse Wehrmacht anderzijds. Hierbij is een boerderij in vlammen opgegaan.

Op zondag 15 april 1945 werd de laatste groep van de Duitse Wehrmacht uit Dokkum door de Binnenlandse Strijdkrachten en de Canadezen aangevallen. Een Duitse officier en een Nederlandse NSKK-man vluchtten in de richting van Rinsumageast. Op de Achterweg te Akkerwoude (thans Damwâld) raakten zij in een vuurgevecht met Harm Brouwer en Jan Kaper, twee verzetsleden die ter plaatse werden doodgeschoten. Vervolgens verschansten de militairen zich in de boerderij van de familie Keulen aan de Veldweg tussen Rinsumageast en Oudkerk.

Toen bleek dat het voor de Binnenlandse Strijdkrachten niet mogelijk was de bezetter uit de boerderij te krijgen, werd de hulp ingeroepen van de Canadezen in Dokkum. De eenheid die snel ter plaatse was, schoot de boerderij in brand en liquideerde de NSKK-man. De Duitse officier kwam met de gehele veestapel om in de vuurzee. Ook de familie Keulen was nog in de boerderij aanwezig toen de brand ontstond. Mevrouw Keulen is met haar kinderen uit de boerderij gevlucht en zocht dekking in de slootwal. Vader Keulen heeft nog geprobeerd de Duitse officier, die verscholen zat in het hooivak, te redden. Toen dit geen resultaat had, is hij met de handen in zijn nek naar buiten gegaan en heeft hij zich in veiligheid gesteld. De twee slachtoffers werden begraven op de N.H. begraafplaats te Rinsumageast. Later zijn zij elders herbegraven.

Onthulling
In 1947 werd de boerderij herbouwd. In de gevel is toen een gedenksteen ingemetseld.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Veldweg in Rinsumageast (Rinsumageest) (gemeente Dantumadiel) is een ingemetselde gedenksteen van natuursteen. In reliëf is de Nederlandse leeuw afgebeeld, die uit de vlammen herrijst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1947'.

Overige info


Locatie
De plaquette is ingemetseld in de gevel van een boerderij aan de Veldweg, tussen Rinsumageast en Oudkerk (gemeente Dantumadiel).

Bron
Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief