Menu

Rockanje, monument aan de Blindeweg

Rockanje, monument aan de Blindeweg

Geschiedenis


Het monument aan de Blindeweg in Rockanje (gemeente Westvoorne) is opgericht ter nagedachtenis aan vader Jan en zoon Hugo Hoogvliet die hier op 21 december 1944 door de bezetter werden geëxecuteerd.

Het verzet te Rockanje had staartschutter Alan Sinden van het 78ste Squadron RAF Bomber Command bij de familie Hoogvliet ondergebracht. Bij een huiszoeking door de plaatselijke bezetter werd de Engelse piloot gevonden. Onder het toeziend oog van tien notabelen uit Rockanje werden vader en zoon terechtgesteld. Hun werd verteld dat hetzelfde met anderen zou gebeuren die hulp verleenden aan de vijand. Tezamen met vader en zoon werd ook dochter Jaapje Hoogvliet gevangen genomen. Zij werd echter door de plaatselijke commandant vrijgelaten. Waarschijnlijk omdat zij vrouw was en tevens ernstig ziek.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950. Het gedenkteken wordt onderhouden door de familie Noordermeer.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Blindeweg in Rockanje (gemeente Westvoorne) is een taps toelopend zuiltje, geplaatst op een sokkel. Het geheel is 1 meter 20 hoog.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'GEFUSILLEERD
OP 21-12-194
JAN HOOGVLIET
67 JAAR
HUGO HOOGVLIET
29 JAAR
WEGENS
HULPVERLENING AAN
ENG. PILOOT'.

Wijziging
Direct na de bevrijding stond op dezelfde plaats een houten kruis. In 1950 is het kruis door nabestaanden vervangen door het huidige monument.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van een woning aan de Blindeweg in Rockanje (gemeente Westvoorne).

Bron
Gemeente Westvoorne.

Voor meer informatie
Rockanje in oorlogstijd door H. van der Graaf (1987).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief