Menu

Roden, oorlogsmonument

Artiest: Jan Zondag
Roden, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Roden (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Voor meer informatie over Roden (Roon) in oorlogstijd, zie Historische Vereniging Roon.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Roden (gemeente Noordenveld) is een gedenkmuur van rode baksteen met in het midden een wit natuurstenen gedenkplaat. Op de gedenkmuur zijn de jaartallen 1940 en 1945 aangebracht.De gemetselde muur is 10 meter lang en ongeveer 2 meter hoog.

Tekst

Op het centrale gedeelte van de muur staat:

'1940-1945

Ter nagedachtenis aan hen,
die moedig den vijand tegemoet traden,
die zijne bevelen trotseerden.
Die weggesleept van huis en
haard, hier en in den vreemde hun
leven lieten voor het vaderland.'

Op de beide uiteinden van de muur twee plaquettes met de namen van de mensen die hun leven lieten ten gevolge van de oorlog. In totaal 31 namen, met leeftijd en plaats van overlijden.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats, gelegen aan de Norgerweg in Roden.

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over Evert Aukema. Hij wordt in 1944 opgepakt als verzetsstrijder en komt nooit meer terug. Gestorven in concentratiekamp Neuengamme. Zoon Floor heeft nog verschillende herinneringen aan zijn vader. U kunt de documentaire hier bekijken.

Bronnen

  • Oorlogs Informatie Centrum Drenthe;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief