Menu

Roelofarendsveen, oorlogsmonument

Artiest: Piet Killaars (17-10-1922)
Roelofarendsveen, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Roelofarendsveen (gemeente Kaag en Braassem) is opgericht als gedenkplaats voor verzet en onderdrukking. Het behelst naast de Tweede Wereldoorlog ook de periode 1840-1940.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 september 1949 door mevrouw A.M. Verboket-de Kroon.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Roelofarendsveen (gemeente Kaag en Braassem) is een beeldengroep van een half liggende mannenfiguur die naar beneden kijkt en een staande vrouwenfiguur die met opgeheven hoofd in de verte ziet. Het beeld is uitgevoerd in donkergrijs greskeramiek en geplaatst op een voetstuk van gewapend beton, bekleed met geelbruin geglazuurde grestegels. Op de voorzijde van het voetstuk is een grestegel aangebracht met een afbeelding van een wegvliegende vredesduif met een korenaar in de snavel. Op de rechterzijde is een grestegel bevestigd met een opdruk van een helm van het toenmalige Nederlandse leger. Op de achterzijde bevindt zich een grestegel met een afbeelding van een Duitse laars die de Nederlandse tulpen vertrapt met daaronder een kruis. Het beeld is 1 meter 80 hoog, 1 meter 20 breed en 90 centimeter diep. Het voetstuk is 1 meter 50 hoog, 1 meter 35 breed en 90 centimeter diep.

Tekst
De tekst aan de voorzijde van het voetstuk luidt:

'ZIJ LEGDEN GETUIGENIS AF
VAN MOED EN TROUW
JEGENS HET VADERLAND'.

Wijziging
In 1994 is een tegel toegevoegd met een bajonet met lauwertak en een tropenhelm, als symbool voor oorlog en vrede. Dit ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen die sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië.

Overige info


Getuigenverhalen van het Erfgoedhuis Zuid Holland
Het Erfgoedhuis Zuid Holland heeft bij zeven oorlogsmonumenten in Zuid Holland persoonlijke verhalen achter de monumenten opgetekend. Leo van Zeeland vertelt bij het oorlogsmonument in Roelofarendsveen.

Bronnen

  • Gemeente Alkemade;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief