Menu

Roermond, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Roermond, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Roermond is aangebracht ter nagedachtenis aan acht personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de slachtoffers luiden: D. Jaarsveld, J.C. Jansen, F.A.J. Maessen, P.J.H. Noijen, W.J. Plas, H.H. Salden, H.A. Vossen en J. Westerveen.

Aanvullende informatie over de slachtoffers kunt u hier vinden.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Roermond is uitgevoerd in brons. De gedenkplaat is 75 centimeter hoog en 75 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
D. JAARSVELD W.J. PLAS
J.C. JANSEN H.H. SALDEN
F.A.J. MAESSEN H.A. VOSSEN
P.J.H. NOIJEN J. WESTERVEEN'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief