Roosendaal, Dankbaarheidsmonument

Artiest:Charles Vos
Roosendaal, Dankbaarheidsmonument

Geschiedenis


Het Dankbaarheidsmonument in Roosendaal is een geschenk van de rector van het klooster. Hij had beloofd dit te doen als de kerk en het klooster de Tweede Wereldoorlog goed zouden doorstaan. een beeld te zullen schenken als kerk en klooster de oorlog goed doorstonden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het Dankbaarheidsmonument in Roosendaal is een bronzen beeld van de aartsengel Michaël. Onder zijn voeten ligt de verslagen draak. Het beeld staat op een bakstenen voetstuk.

Symboliek
Aartsengel Michaël is één van de drie aartsengelen die in de bijbel met name worden genoemd. Hij wordt afgebeeld in wapenrusting met een overwonnen duivel of draak onder zijn voeten. Sint Michael is afgebeeld zonder vleugels en met een weegschaal. Dit ongebruikelijke attribuut is ontleend aan de uitvaartliturgie waar gezongen wordt: 'moge de aanvoerder (vaandeldrager) Michaël hen binnenleiden in het eeuwige licht'. Dit is een verwijzing naar de taak die de volksvroomheid aan Michaël toekent: het wegen van de gestorvenen om te kijken of ze waardig zijn voor het eeuwige licht.

Tekst
De tekst op het dankbaarheidsmonument luidt:

"ST. MICHAEL
VERDEDIG
ONS
IN DE STRIJD."

En op de achterzijde:

"IN DANK VOOR
UW
BESCHERMING
1940-1945."

Het beeld is gesigneerd "brons-gieterij / a. binder".

Overige info


Locatie
Het monument staat op het voorplein van de R.K. Kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand (de 'Paterskerk'), gevestigd aan de Kade in Roosendaal.

Bron
Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Menu