Menu

Roosteren, geloftekapel

Roosteren, geloftekapel

Geschiedenis


De geloftekapen in Roosteren (gemeente Echt-Susteren) is is opgericht uit dankbaarheid dat Roosteren tijdens de Tweede Wereldoorlog gevrijwaard is gebleven van oorlogsgeweld.

Aan het begin van de oorlog belooft Alphons Henskens om een Mariakapelletje te bouwen als hij en zijn familie de oorlog overleeft. Op 30 oktober beloven ook de parochianen van Roosteren een kapel te bouwen voor Onze Lieve Vrouw in het buurtschap Kokkelert om hun dankbaarheid te voor het behoud tot dan toe van hun gezinnen. Ook werd gesmeekt voor de behouden terugkeer van de parochianen die elders waren (onder meer gevangenen). Er werden 129 handtekeningen gezet. Evacués die later terugkeerden tekenden ook.

In de zomer van 1945 werd een comité opgericht dat belast wordt met de uitvoering. Een inzameling onder de bewoners levert 4000 gulden op. Architect Schinkel en aannemer Voglen zijn betrokken bij het project, maar de uitvoering wordt de inwoners van Roosteren zelf gedaan.

In 1952 worden op verzoek van pastoor Oomes voor zijn 25-jarig priesterjubileum twee glas-in-lood ramen in de kapel geplaatst. Op het raam in de linkerzijde van de kapel staan een beeltenis van oorlogsgeweld van vliegtuigen en granaatontploffingen. In het midden staat Maria die bescherming biedt aan de mensen door middel van haar opengeslagen mantel. Op het raam in de rechterzijde van de kapel staat de beeltenis van een priester die stukjes broodhostie aanbiedt aan zijn medegevangenen. Pastoor Oomes heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen gezeten in een concentratiekamp.

Onthulling
Op het Hoogfeest van Maria Lichtfeest in 1947 wordt de kapel door pastoor Jos Riga ingezegend.

Info


Vorm en materiaal
De geloftekapel in Roosteren (gemeente Echt-Susteren) is een witgeschilderde bakstenen kapel met een zadeldak bedekt met rode pannen. Aan de linker zijgevel is een plaquette bevestigd met namen van oorlogsslachtoffers uit Roosteren. Op de glas-in-lood ramen zijn verschillende oorlogstaferelen afgebeeld.

Tekst
De tekst op de plquette luidt:

'SLACHTOFFERS TWEEDE WERELDOORLOG

“IN BLIJVENDE HERINNERING”

PUSTJENS, J.
1922 – 1940 (M)
NIJSKENS, M.H.
1920 – 1944 (V)
LEENDERS, C.H.
1882 – 1944 (M)
STRAATMAN, J.H.
1918 – 1945 (M)

“OORLOG IS ONUITWISBAAR”

ROOSTEREN WERD WEER OPGEBOUWD.
OP VELE STENEN ZIJN TRANEN GEVALLEN……'.

Overige info


Locatie
De geloftekapel staat op de hoek van de Kokkelterstraat en de Maaseyckerweg in Roosteren (gemeente Echt-Susteren).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief