Menu

Rotterdam, Brits ereveld

Artiest: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Rotterdam, Brits ereveld

Geschiedenis


Het Brits ereveld herinnert de inwoners van Rotterdam aan geallieerde militairen van het Britse Gemenebest, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Het monument staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Info


Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Rotterdam herbergt de graven van meerdere gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. Tussen de grafstenen bevinden zich open plekken. Dit zijn de plaatsen waar onbekende soldaten rusten. Voor de graven is een 'Cross of Sacrifice' geplaatst, vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Overige info


Locatie
Het Britse ereveld bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Crooswijk', gevestigd aan de Kerkhoflaan in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief