Rotterdam, 'Kruis ter herdenking aan omgebrachte brandweerman'

Rotterdam, 'Kruis ter herdenking aan omgebrachte brandweerman'

Geschiedenis


Het 'Kruis ter herdenking aan omgebrachte brandweerman' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan hoofdbrandwacht Leendert Eland, die hier op 6 februari 1945 is doodgeschoten.

In de bezettingsjaren was op de Wilhelminakade een deel van de gebouwen van de Holland Amerika Lijn ingericht als brandweerkazerne. Hoofdbrandwacht Eland maakte deel uit van een verzetsgroep in Rotterdam-Zuid. Door verraad was dit bekend geworden bij de hoofdcommandant van de Rotterdamse brandweer, een NSB'er. Deze gaf een officier in de kazerne de opdracht om Eland te arresteren. Eland werd echter gewaarschuwd en vluchtte op een damesfiets het portiergebouw van de HAL uit. Tijdens deze ontsnappingspoging werd Eland dodelijk getroffen door een pistoolschot uit een raam van het gebouw.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van de Rotterdamse brandweer.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Kruis ter herdenking aan omgebrachte brandweerman' in Rotterdam bestaat uit een witte tegel met tekst. Oorspronkelijk stond op deze plek een kruis uitgevoerd in wit hout.

Tekst
De tekst op de tegel luidt:
'HIER VIEL OP 6-2-1945
L. ELAND
HOOFDBRANDWACHT'.

Wijziging
Door ontwikkelingen op de Wilhelminakade is het herdenkingsmonument van L. Eland inmiddels vervangen door een ander witte tegel met dezelfde tekst. Het originele witte houten kruis is hierbij waarschijnlijk vernietigd. De oude informatietegel is wel herplaatst.

Overige info


Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Gemeente Rotterdam.
Menu