Rotterdam, monument aan de Doklaan

Geschiedenis

Het monument aan de Doklaan te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan twee leden van de 30ste compagnie van het 8ste bataljon van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten die hier op 6 mei 1945 (de bevrijding was al een feit) tijdens een schietpartij met nog niet gevangen genomen leden van de Kriegsmarine zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Raad van Verzet, afdeling Rotterdam-Zuid.

Vorm en materiaal
Het monument aan de Doklaan te Rotterdam is een eenvoudig wit houten kruis.

De tekst op het herdenkingskruis luidt:

'CHARLOIS EERT HEN DIE VIELEN.'

Overige info

Locatie
Het monument is bevestigd op de oostelijke wand van de Maastunnelgarage, gelegen aan de Doklaan te Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief