Rotterdam, plaquette aan de Breepleinkerk

Rotterdam, plaquette aan de Breepleinkerk

Geschiedenis


De plaquette aan de Breepleinkerk te Rotterdam herinnert aan het oorlogsverleden van de kerk in het algemeen en in het bijzonder aan de Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog in de kerk onderdoken hebben gezeten.

Het orgel van de kerk diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor zes Joodse onderduikers. Bijna drie jaar lang werd het zestal op de kerkzolder verborgen gehouden door de koster. Eerst dook het jonge stel Maurice en Rebecca Andriessen onder, later kwamen daar nog de ouders van Maurice en een apothekersfamilie bij. Maurice en Rebecca kregen op zolder ook nog een baby. Die kon niet op de onderduikplaats blijven en werd ondergebracht in het huis van de koster.

Net voor het einde van de oorlog, in april 1945 was het nog even spannend voor de onderduikers. De Duitsers wisten dat de koster in het verzet zat en verdachten hem van wapenopslag in de kerk. Daarom vielen ze drie weken voor de bevrijding de kerk binnen. De koster werd meegenomen, maar hield zijn mond over de onderduikers, waardoor de zes de oorlog hebben overleefd.

Onthulling
De plaquette aan de Breepleinkerk te Rotterdam werd op 5 november 2011 door burgemeester Aboutaleb onthuld.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette aan de Breepleinkerk te Rotterdam is een plastic plaquette met daarop een in zwarte letters gedrukte tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DEZE KERK WERDEN VAN 1942-1945
AAN WEERZIJDEN VAN HET ORGEL
DRIE JOODSE GEZINNEN VERBORGEN.

ZIJ HEBBEN DE OORLOG OVERLEEFD
DANKZIJ DE MOED VAN MENSEN
BINNEN EN BUITEN DE KERK'

Overige info


Locatie
De plaquette is links naast de ingang van de Breepleinkerk aan de muur bevestigd.

Bronnen
Menu