Menu

Ruurlo, oorlogsmonument

Artiest: Mevr. M.H. van Eijl-Eitink
Ruurlo, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Ruurlo (gemeente Berkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

J. Bloemendaal, A.J. ten Dam, J. Dimmendaal, H. Eijting, W.L. Kock, B.J. Sieverink, D.J. Spanjar, mevrouw Spanjar-Koppel, G.J. Sprokkereef, G.J. Stokkink, J. Telkamp, P.W. Telkamp, A.A. de Vries en S. Wijler.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1955 door burgemeester mr. J.W. de Beaufort. De plaquette is onthuld op 15 augustus 2000.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Ruurlo (gemeente Berkelland) is een natuurstenen beeld van een voorovergebogen, knielende vrouwenfiguur met boven haar een wegvliegende vogel. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk, waarop een gedenkplaat is aangebracht. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Wijziging
In 2000 is een plaquette met de namen van oorlogsslachtoffers uit Ruurlo aan het monument toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bron
Gemeente Berkelland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief