Menu

's-Hertogenbosch, 'Welsh Room'

's-Hertogenbosch, 'Welsh Room'

Geschiedenis


De 'Welsh Room' in 's-Hertogenbosch is gewijd aan de bevrijding van de stad door de 53ste Welsh Divisie in oktober 1944. Tijdens deze operatie zijn 144 Britse militairen gesneuveld.

Op 16 oktober 1944 gaf generaal Montgomery bevel de haven naar Antwerpen bereikbaar te maken door Zuid-Nederland te bevrijden. Tijdens deze operatie was Den Bosch een scharnierstelling. De 53ste Welsh Divisie kreeg de taak om de stad in twee dagen te veroveren, om daarna naar het westen door te stoten. Op die manier kon het Duitse 15de Leger worden verhinderd om over de Maas naar het Noorden te ontsnappen.

De Slag om 's-Hertogenbosch duurde van 22 tot en met 28 oktober 1944. Meer dan 100.000 granaten werden op de stad afgevuurd door de Royal Artillery. In de middag van 24 oktober 1944 vond bij sluis 0 een actie plaats, die tactisch gezien een groot succes bleek te zijn om de binnenstad te bevrijden. Na een actie van vlammenwerpende tanks kon de A compagnie van het 7de bataljon Royal Welch Fuseliers beschermd door een groot rookgordijn over het smalle voetpad van de sluisdeur stormen. Aan de overzijde werd een bruggenhoofd bezet. In de avond en nacht kon de 155ste Fieldcompany van de Royal Engineers een sterke Baileybrug naast de sluisdeur bouwen, die de volgende morgen gebruikt werd door drie bataljons van de 158ste Infantry Brigade die in één dag het stadscentrum konden bevrijden. In de felle gevechten rond en in Den Bosch sneuvelden 144 Britse soldaten, 75 werden als vermist opgegeven en 270 raakten gewond. Zij behoorden tot het 53ste Welsh Divisie, de ondersteunende eenheden van de 7de Pantserdivisie en enkele onafhankelijke regimenten.

Oprichting
De 'Welsh Room' is in 1985 ingericht door het gemeentebestuur van 's-Hertogenbosch.

Info


Vorm en materiaal
De 'Welsh Room' in 's-Hertogenbosch is een permanente expositie over de bevrijding van de stad door de 53ste Welsh Divisie in oktober 1944. Op de muur hangt het wapenschild van de 53ste Welsh Divisie dat in 1945 door generaal-majoor Ross aan de stad is geschonken. Aan weerszijden van dit schild hangt de 'Roll of Honour' met de namen van 144 Britse soldaten die toen zijn omgekomen. Ook worden in deze ruimte foto's, teksten en relikwieën tentoongesteld.

Overige info


Locatie
De 'Welsh Room' bevindt zich normaliter in de Vergaderzaal van het stadhuis, gevestigd aan de Wolvenhoek te 's-Hertogenbosch. De oorspronkelijke 'Welsh Room' is, in afwachting van de renovatie van het klassieke stadhuis, tijdelijk verplaatst naar de Griffieruimte in het aangebouwde Bestuurscentrum. Het monument is binnen kantooruren te bezoeken en wordt tijdens de door de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch georganiseerde reguliere rondleidingen in het stadhuis bezocht.

Bronnen
Voor meer informatie
  • October 1944 Den Bosch bevochten en bevrijd van Luc van Gent (1989). ISBN nr.90-6630-192-9;
  • Ooggetuigen in het licht van 2000 van Luc van Gent. ISBN nr. 90-7070-625-3;
  • October 1944 Den Bosch West bevochten maar later bevrijd. ISBN nr. 90-70706-36-9.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief