Menu

Salzburg, Gedenksteen Onbekend Tsjechoslowakije op het Nederlands ereveld

Geschiedenis


Het Nederlands ereveld in Salzburg (deelstaat Salzburg) herinnert aan 141 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostenrijk en het toenmalige Tsjechoslowakije zijn omgekomen. Tevens is hier een monument opgericht ter nagedachtenis aan de 1.650 Nederlandse slachtofers die in het concentratiekamp Mauthausen zijn omgekomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Oostenrijk vijftig concentratiekampen.Tussen 8 augustus 1938 en 5 mei 1945 zijn circa 200.000 mensen in deze kampen gevangengezet. Ongeveer de helft van hen heeft het niet overleefd. In dit netwerk van kampen fungeerde Mauthausen als 'Hauptlager'.

Vlak na de Oostenrijkse 'Anschluss' in maart 1938 kwam SS-chef Heinrich Himmler naar Mauthausen om de 'Wiener Graben' te bezichtigen. Onder het parool 'Vernichtung durch Arbeit' besloot hij dat deze steengroeve een uitstekende plek was voor een concentratiekamp.

Onder leiding van de SS werd het terrein opgedeeld in overzichtelijke barakken. Zoveel mogelijk mensen werden in een zo'n klein mogelijke ruimte gepropt en ingedeeld op basis van nationaliteit en 'Arbeitseinsatz'. Gevangenen die in opdracht van de Gestapo vermoord dienden te worden, werden ingezet in de steengroeve. Hier moesten zij zware granietstenen de 'Todesstiege' opdragen. Vooral de joodse gevangenen was een dergelijk lot toebedeeld.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd in 1957.

Onderhoud
De Nederlandse oorlogsgraven worden regelmatig gecontroleerd en onderhouden door de zorg van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging ter plaatse.

Info


Vorm en materiaal
Het Nederlands ereveld in Salzburg (deelstaat Salzburg) herbergt het stoffelijk overschot van 87 Nederlanders. Op twee gedenkstenen zijn de namen van nog eens 54 namen van slachtoffers aangebracht die niet hier konden worden begraven. Deze plaquettes zijn voor de slachtoffers in Oostenrijk en Tsjechoslowakije.

Tekst
De tekst op de betreffende gedenksteen luidt:

'ONBEKEND WAAR BEGRAVEN
IN TSJECHOSLOWAKIJE.'

Overige info


Locatie
Het ereveld maakt deel uit van het Kommunalfriedhof (gemeentelijke begraafplaats), gelegen aan de Gneiser Strae in Salzburg (deelstaat Salzburg).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief