Schiedam, bevrijdingsmonument in het Julianapark

Artiest:Pieter Starreveld (1911-1989)
Schiedam, bevrijdingsmonument in het Julianapark

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument in het Julianapark herinnert de inwoners van Schiedam aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in het Julianapark te Schiedam is een natuurstenen beeld van een naakte vrouwenfiguur met duif, met aan haar voeten drie liggende mannenfiguren. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter 2 hoog, 1 meter 12 breed en 1 meter 96 diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'1940 - 1945
AAN HEN DIE VIELEN
DIE STREDEN
DIE LEDEN
VOOR ONS VADERLAND'.

Symboliek
De mannenfiguren beelden de onderdrukten en het verzet daartegen uit. Te midden van hen rijst een vrouwenfiguur op die de vrede symboliseert. Ook de duif is een vredessymbool. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Wijzigingen
Oorspronkelijk werd het beeld van Pieter Starreveld door de gemeenteraad niet aanvaard als officieel bevrijdingsmonument, omdat het beeld te naakt zou zijn. In 1950 werd de tekst op de sokkel verwijderd en kreeg Jan van Luyn de opdracht een nieuw monument te maken. Het kunstwerk van Starreveld werd 'als ornament' geplaatst in het Julianapark. In de gemeenteraadsvergadering van 27 februari 1967 is dit besluit echter herzien. Het beeld kreeg formeel 'de status van bevrijdingsmonument' en de tekst werd weer aangebracht.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Schiedam;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Menu