Menu

Sibculo, herinneringsmonument

Artiest: Henk Jasper Faijer

Geschiedenis


Oprichting
Het herinneringsmonument te Sibculo (gemeente Hardenberg) is opgericht op initiatief van Jan Willem Lucas en Marinus Jasper. Lucas beschrijft de bedoeling van het monument als volgt:

"De doelstelling van het monument is dat in het dorp, waar zoveel saamhorigheid aanwezig is, de mensen niet vergeten dat wij de vrijheid hebben verkregen door de mensen die zich daarvoor hebben ingezet".

Onthulling
Het monument is onthuld op zaterdag 3 mei 2014. De onthulling werd voltrokken door burgemeester Peter Snijders, gemeenteambtenaar Geja Krol en oud-CDA-raadslid Jan Willem Lucas.

Info


Vorm en materiaal
Het herinneringsmonument in Sibculo (gemeente Hardenberg) is een sculptuur van zwart natuursteen met daarbovenop een vlam van metaal. In de vorm van het scultuur is viermaal de vorm van de letter V zichtbaar. Op het natuursteen is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEDENK DE OFFERS
VIER DE VRIJHEID.'

Symboliek
De V-vormen in het ontwerp verwijzen naar het V-teken ('Victory'). Met dit teken wordt de overwinning op de bezetter aangegeven. Hiermee symboliseerd het naast de overwinning ook de vrede. De vlam bovenop het monument symboliseert het verzetsvuur. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief