Menu

Sintjohannesga, monument voor Richard Jung

Artiest: Steenhouwerij Eijgelaar
Sintjohannesga, monument voor Richard Jung

Geschiedenis


Het monument voor Richard Jung in Sintjohannesga (gemeente De Fryske Marren) is opgericht ter nagedachtenis aan deze verzetsman die op 15 april 1945 te Scharsterbrug door de bezetter is neergeschoten.

Richard Jung werd geboren op 27 februari 1911 te Reichenberg in Tjechië. Hij was rangeerder bij de Tsjechische Spoorwegen. In 1942 kreeg hij een oproep om dienst te nemen in het Duitse leger, hetgeen Jung als felle tegenstander van het nationaal-socialisme weigerde. Hij pleegde sabotage en werd gearresteerd.

Jung zat opgesloten in diverse concentratiekampen en gevangenissen, waaruit hij ontslagen werd of wist te ontsnappen, onder andere te Wenizza, Dnjepropetrowsk, Dubno, Ratipol en Brual-Rhede Lager III. Hij vluchtte en kwam bij Nieuweschans Nederland binnen. Na veel omzwervingen dook hij onder in het Schar, bij de familie Johannes Kuiper. Hier verbleef hij negen weken en ontmoette hij Broer Akkerman uit Sintjohannesga.

Met Akkerman is hij weggegaan toen zijn gastheer in Drenthe werd gearresteerd. Op 8 april 1945 werd de groep Haskerland van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gemobiliseerd. Jung ontpopte zich als een moedig verzetsman, die steeds vrijwillig het zwaarste en gevaarlijkste werk wilde doen.

Op zondag 15 april 1945 bood hij zich aan voor een verkenningstocht ten dienste van het Canadese leger, dat in de richting van de brug in Scharsterbrug oprukte. Jung ging op de fiets vooruit, maar toen dat te gevaarlijk werd, besloot hij te voet verder te gaan. Zo nu en dan zocht hij dekking in de zogenaamde eenmansgaten in de berm van de weg. In een gat dat voor de helft was dichtgegooid, heeft Jung geen dekking genoeg kunnen vinden, met als gevolg dat hij door de bezetter werd doodgeschoten.

Akkerman heeft onder vijandelijk vuur met de hulp van twee Canadese soldaten het stoffelijk overschot van Jung weggehaald. Op 18 april 1945 werd hij begraven op de N.H. begraafplaats te Sintjohannesga. Jung is herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen. In Rotsterhaule is een weg naar Richard Jung vernoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 april 1946. Het gedenkteken is een geschenk van de bevolking van Sintjohannesga en omstreken.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Richard Jung in Sintjohannesga (gemeente De Fryske Marren) is een zuil met in reliëf de Tsjecho-slowaakse leeuw en een ingemetselde zwarte plaquette. De zuil is geplaatst op het graf van de verzetsman Richard Jung.

Teksten
De tekst boven in de zuil luidt:

'ONS
VADERLAND
GETROUWE
WAS HIJ TOT
IN DEN
DOOD'.

De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
RICHARD JUNG
SOLDAAT N.B.S.
2-II-HASKERLAND
GEBOREN 27 JANUARI 1911
TE REICHENBERG TSJECH.SLOW.
GESNEUVELD 15 APRIL 1945
TE SCHARSTERBRUG'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de N.H. begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan in Sintjohannesga (gemeente De Fryske Marren). Voor het monument bevindt zich het oorlogsmonument.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief