Menu

Sittard, plaquette in het NS-station (2)

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Sittard, plaquette in het NS-station (2)

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

De naam van het slachtoffer luidt:

Theodorus van Thoor.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 6 april 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is uitgevoerd in brons. De gedenkplaat is 50 centimeter hoog en 30 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
THEODORUS VAN THOOR'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijziging
Deze gedenkplaat hing oorspronkelijk in het stationsgebouw te Nieuwstadt, na de sloop van dit station is de plaat verhuisd naar het NS-station van Sittard.

Overige info


Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief