Menu

Smilde, 'Indië-monument'

Artiest: Onno de Ruyter (19-12-1939)
Smilde, 'Indië-monument'

Geschiedenis


Het 'Indië-monument' in Smilde (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan vier Nederlandse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld en aan één militair die omkwam in Korea in dienst van de Verenigde Naties.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

J. Daling, A. Grit, J. Smidt, H. Stuifzand en D. Wiersema.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 september 1998 door burgemeester Ter Avest.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Smilde (gemeente Midden-Drenthe) is een bronzen opengeslagen boek, geplaatst op een gemetseld voetstuk met plaquette. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
Op de plaquette zijn de namen van vijf gesneuvelde Nederlandse militairen aangebracht.

Symboliek
'De linker bladzijde van het boek gedenkt de vier militairen die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen, de rechter de Smildeger die in 1951 omkwam in Korea in dienst van de V.N. Het boek staat symbool voor de moeizame worsteling met onze koloniale geschiedenis, die de generaties scheidt. Een gestileerd geweer met daarop een soldatenhelm symboliseert de gesneuvelden. Verzonken op de Indiëbladzijde en in reliëf op de Koreapagina. Negatief en positief.

De beeldhouwer heeft willen aangeven dat tegenwoordig vooral negatief wordt aangekeken tegen de oorlog in Indië, terwijl de strijd tegen het communisme in Korea als positief wordt gezien. Het verdiept uitgebeelde geweer staat voor de vorm van een ravijn in het landschap alsook voor de kloof tussen tegenstanders van de strijd in Nederlands-Indië en hen die daar hebben moeten vechten. De Indiëpagina biedt elementen uit het weelderige landschap en de herinnering aan een palmboom, sawah's en bamboe. De andere bladzijde verbeeldt een veel leger landschap met de kale heuvels van Korea. Een monument vol symboliek, maar zonder heroïek en zonder stellingname.'

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in het Van Veenpark, gelegen aan de A.M. Sorgstraat te Smilde (gemeente Midden-Drenthe).

Bronnen
  • Brochure Monumenten Omgekomen Militairen voormalig Nederlands-Indië en Korea - Periode 1945-1962;
  • Gemeente Midden-Drenthe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief