Menu

Sneek, 'Op de bres voor een ander'

Artiest: Maria van Everdingen (22-12-1913)

Geschiedenis


Het monument 'Op de bres voor een ander' te Sneek is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen verzetsman Johannes Post.Johannes Post werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld bij Hoogeveen. Tijdens de bezetting liet hij zijn welvarend landbouwbedrijf in Oosterhesselen (Drenthe) in de steek om zich geheel aan het verzetswerk te kunnen wijden. Hij speelde een belangrijke rol, met name in de landelijke Knokploegen. Post was leider van de KP in het noorden van Nederland en ondernam veel sabotageacties en overvallen op distributiekantoren en gevangenissen. Ook was hij de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande, een dorp dat werd onderscheiden met de Yad Vashem-oorkonde vanwege het hoge aantal joodse onderduikers dat hier in de oorlog verbleef.In de nacht van 14 op 15 juli 1944 werd een overval gepleegd op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam om gevangen verzetsmensen te bevrijden. De KP'ers hadden de medewerking gevraagd van de bewaker Boogaart. Als garantie zou Post de moeder van Boogaart van huis halen, maar toen hij op het adres aankwam, was dit bezet door de Sicherheitsdienst. Boogaart had de gehele onderneming aan de bezetter verraden. Van de zestien KP'ers die de kraak pleegden, kreeg de bezetter er zes in handen. De anderen konden vluchten, hoewel er verscheidene waren getroffen. Johannes Post werd op 16 juli 1944 in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. De vooraanstaande verzetsman werd begraven op de Erebegraafplaats te Overveen.Onthulling Het monument is onthuld op 13 oktober 1969. Het schoolgebouw is in 1968 geopend door de weduwe van Johannes Post.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Op de bres voor een ander' in Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân) is een keramisch wandreliëf waarop zes kinderfiguren staan afgebeeld.Symboliek De figuur zonder gezicht 'kan elk willekeurig kind zijn dat zich inzet voor de ander in moeilijke omstandigheden'. De betekenis van het reliëf is ook van toepassing op de naamgever van de Johannes Postschool.

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst boven de ingang van de Chr. Johannes Postschool aan de J. Douwmastraat te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân).Bronnen
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Friese koerier : onafhankelijk dagblad voor Friesland en aangrenzende gebieden, 15 augustus 1968 p. 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief