Menu

Someren-Heide, plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef

Someren-Heide, plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef

Geschiedenis


De plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef is opgericht ter nagedachtenis aan twee inwoners van Someren-Heide die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Jan Donkers en Gerrit Mutsers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 mei 2003. Tegelijkertijd werd de nieuwe urnenmuur waaraan de plaquette is bevestigd in gebruik genomen. De originele gedenksteen is destijds door de parochianen geschonken op initiatief van kapelaan Speckens.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef is van zwart natuursteen. De plaquette is ingemetseld in de urnenmuur.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER DANKBARE
NAGEDACHTENIS AAN

JAN DONKERS
EN
GERRIT MUTSERS

IN 1949 GEVALLEN
VOOR HET VADERLAND
IN INDONESIË

DE PAROCHIANEN
VAN ST. JOSEF

R.I.P.'

Wijziging
De huidige plaquette is aangebracht ter vervanging van een eerdere plaquette. De eerste plaquette was in een te slechte staat om te restaureren.

Overige info


Locatie
Het monument is bevestigd op de urnenmuur op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef aan de Herdersveld te Someren-Heide (gemeente Someren).

Bron
Boeijen, J.D. van. De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het Bataljon 3-14 R.I. 3e Infanterie Brigade Groep 1 Divisie “7 December”. Helmond 2009.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief