Menu

Someren, 'Vandaag heeft veel van gisteren'

Artiest: Cees Verhagen
Someren, 'Vandaag heeft veel van gisteren'

Geschiedenis


Het monument 'Vandaag heeft veel van gisteren' in Someren is opgericht ter nagedachtenis aan alle plaatsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan alle mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog op Somerens grondgebied zijn gesneuveld en aan alle Somerense soldaten die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 2004.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Vandaag heeft veel van gisteren' in Someren is een zwart marmeren gedenksteen, bestaande uit vijf aan elkaar gekoppelde zuilen. Op vier van deze zuilen liggen bronzen gedenkplaten die gebroken zijn. De linkerzuil bevat een bronzen schild met in reliëf een Nederlandse soldaat in gevechtstenue. Ook zijn op het schild twee heraldische wapens aangebracht.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het monument luidt:

'VANDAAG
HEEFT VEEL
VAN
GISTEREN

VOOR HEN DIE OMKWAMEN
DOOR OORLOGSGEWELD
EN
ONVERDRAAGZAAMHEID.'

De tekst op de achterzijde van het monument luidt:

'WIE NIET GEDENKT EN WIL OMKIJKEN,
WEET OOK NIET WAAR HIJ NAAR TOE WIL.'

De tekst op het schild aan de linkerzijde van het monument luidt:

'1945-1950

NEDERLANDS INDIË

23-7-1925 J.A. SONNEMANS 3-1-1947 +
25-5-1928 J.M. V.D. BOMEN 24-10-1948 +
21-11-1928 W.A. V.D. MOOSDIJK 22-12-1948 +
28-5-1928 H.P. SWINKELS 19-6-1949 +
19-10-1925 J. DONKERS 26-6-1949 +
13-3-1927 W.J. MAAS 27-6-1949 +
21-6-1927 G.M.F.J. MUTSERS 9-7-1949 +.

ZIJ KEERDEN NIET TERUG.'

De tekst op de rechterzijde van het monument luidt:

'SOMERENSE SLACHTOFFERS WOII

G.C. AARTS A. DE BODT F. VAN DE BOGAART W. BOTS-HARKS H. VAN BREE-VAN HORRIK J.P. VAN DOORN H. DRIESSEN P.N. VAN EIJK H. FRENKEN A.M. DE GIT-VAN ENGELEN Q DE GIT W.H. HOEBEN J. KEIJSERS J.M. KUSTERS-BROUWERS L.G. VAN DE LAAR J. LEMMEN W. LEMMEN C. VAN ROOIJ J.TH.E. ROOIJMANS P.J.C. SMULDERS, BURGEMEESTER H. VAN DE VOORT M. VOSSEN J.J.G. VOSSEN P.TH. VOSSEN.'

Symboliek
De vijf gekoppelde zuilen symboliseren de vijf oorlogsjaren en de vijf nationaliteiten van de geallieerden. De gebroken gedenkplaten staan symbool voor de levens van de oorlogsslachtoffers die abrupt beëindigd zijn. De vijfde zuil verbeeldt de toekomst; laat deze plaat niet breken. Verdraagzaamheid is het begin van vrede en vrijheid. Ook nu moet men alert zijn op tekenen in de samenleving die onze vrijheid en tolerantie in gevaar brengen.

Op de zijkant van de linkerzuil is het monument van de Stichting Oud-Indiëgangers geïntegreerd. Dit bronzen schild werd in 1998 op de gevel van het gemeentehuis geplaatst bij de vijftigste verjaardag van het besluit van de Nederlandse regering om militair op te treden in Nederlands-Indië.

Wijzigingen
Het bronzen schild bevond zich oorspronkelijk op de gevel van het gemeentehuis aan de zijde van de Dorpsweg. Het werd daar in 1998 geplaatst ter gelegenheid van het 50ste jubileum van het besluit van de Nederlandse regering om militair op te treden in het voormalige Nederlands-Indië.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst voor het gemeentehuis, gevestigd aan het Wilhelminaplein te Someren.

Bron
Informatie afkomstig van de gemeente Someren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief