Son, Bevrijdingsboom

Son, Bevrijdingsboom

Geschiedenis


De Bevrijdingsboom herinnert de inwoners van Son (gemeente Son en Breugel) aan de bevrijding van hun dorp op 17 september 1944 door het 506de Parachute Infanterie Regiment en eenheden van de 326ste Airborne Engineers.

Op de plaats waar parachutist Herbert Pierce op 17 september 194 landde, plantte hij op 27 april 1996 een vrijheidsboom.

 

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Tijdens de eerste drie dagen van operatie 'Market Garden' was Son de commandopost van de 101ste Airborne Divisie. De Sonse heide was de voornaamste landingsplaats voor parachutisten en zweefvliegtuigen. Para's van de 101ste Airborne Divisie slaagden er niet in de brug over het Wilhelminakanaal te veroveren. Vlak voor hun ogen heeft de bezetter de brug opgeblazen. Daardoor waren de Amerikanen genoodzaakt het kanaal over te zwemmen. Op dezelfde plaats werd in de nacht van 18 op 19 september een baileybrug gebouwd. 

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day). 


Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van mevrouw W. Coremans.

Onthulling
De boom is geplant op 27 april 1996 door de Amerikaanse veteraan Herbert Pierce, ongeveer op de plaats waar hij op 17 september 1944 met zijn parachute landde.

Info


Vorm en materiaal
Bij de Bevrijdingsboom te Son (gemeente Son en Breugel) is een gedenkplaatje aangebracht en aan de voet van de boom is een loden koker met inhoud begraven.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'"BEVRIJDINGSBOOM"
TER HERINNERING AAN
"OPERATIE MARKET GARDEN"
17-09-1944
GEPLANT OP 27-04-1996'

Overige info


Locatie
De Bevrijdingsboom staat aan de Eiffellaan te Son (gemeente Son en Breugel).

Bronnen

  • Gemeente Son en Breugel;
  • Heemkundekring Son en Breugel;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).
Menu