Menu

Son, monument bij de Paulushoeve (1)

Son, monument bij de Paulushoeve (1)

Geschiedenis


Het monument bij de Paulushoeve herinnert de inwoners van Son (gemeente Son en Breugel) aan de bevrijding van hun dorp op 17 september 1944 door het 506de Parachute Infanterie Regiment en eenheden van de 326ste Airborne Engineers.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Tijdens de eerste drie dagen van operatie 'Market Garden' was Son de commandopost van de 101ste Airborne Divisie. . De Sonse heide was de voornaamste landingsplaats voor parachutisten en zweefvliegtuigen.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Oprichting
De plaquette is een geschenk van de Vereniging van Airborne Vrienden. De gedenkplaat is bevestigd op de gevel van de Paulushoeve, omdat deze boerderij in het centrum van het landingsgebied lag.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1984 ter gelegenheid van de 40ste herdenking van de bevrijding.

Info


Vorm en materiaal
Het monument bij de Paulushoeve te Son (gemeente Son en Breugel) is een plaquette met het embleem van de 101ste Airborne Divisie, genaamd de 'Screaming Eagle' (adelaarskop en Amerikaanse vlag).

Overige info


Locatie
Het monument is bevestigd op de gevel van de Paulushoeve aan de Sonniuswijk in Son (gemeente Son en Breugel).

Bronnen

  • Gemeente Son en Breugel;
  • Heemkundekring Son en Breugel;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief