Menu

Spanga, monument voor Harmen Visser

Spanga, monument voor Harmen Visser

Geschiedenis


Het monument voor Harmen Visser in Spanga (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de opperwachtmeester der marechaussee  die hier op 16 april 1945 door de S.S. is doodgeschoten.

Op 16 april 1945 probeerden de Canadezen vanuit Kuinre op te rukken naar Schoterzijl om de SS-ers tot overgave te dwingen. Harmen Visser reed op een motor mee in de voorhoede van de colonne. Hierbij kwam hij per ongeluk ten val en moest dekking zoeken. Toen hij tegen de dijk op klom om de motor in beheersing te houden werd hij dodelijk getroffen. De colonne trok zich terug naar Blokzijl. De SS-ers droegen enkele bewoners op Visser te begraven in de berm langs de dijk. Een dag later werd hij herbegraven in Vollenhove. Op een later moment werd hij opnieuw herbegraven in Oudemirdum. Op de plek van zijn overleden stond lang een withouten kruis. Dit kruis is in 1992 vervangen door het huidige, stenen kruis.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Harmen Visser in Spanga (gemeente Weststellingwerf) is een kruis.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'OPPERWACHTMEESTER
HARMEN VISSER
GESNEUVELD 16.4.1945'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan de Zeedijk onder Spanga, tussen Slijkenburg en Schoterzijl (gemeente Weststellingwerf).

Bron
Oorlogstekens in Weststellingwerf. Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. 2005.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief