Menu

Spier, monument voor Jean Salomo Simons en Claudius Campan

Spier, monument voor Jean Salomo Simons en Claudius Campan

Geschiedenis


Het monument voor Jean Salomo Simons in Spier (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse militair die op 11 april 1945 tijdens de bevrijding van het dorp is gesneuveld.

De Franse adjudant sneuvelde tijdens een gevecht met de bezetter. In de nacht van 7 op 8 april 1945 landden in de provincie Drenthe groepjes parachutisten van de Special Air Services (SAS). De meesten waren van Franse afkomst. Deze para's hadden als doel het plegen van sabotageacties en het veroveren van enkele strategisch belangrijke objecten, maar vooral het stichten van verwarring onder de bezetter. Met deze acties ondersteunden zij het geallieerde leger, dat in aantocht was.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Jean Salomo Simons en Claudius Campan in Spier (gemeente Midden-Drenthe) 

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'JEAN SALOMON SIMON
EN
CLAUDIUS CAMPAN

GESNEUVELD 11-4-1945
EN BEGRAVEN TE KAPELLE BIEZELINGE.'

Wijziging
Het oorspronkelijke monument bestond uit een houten paal met plaquette, bekroond met een ijzeren helm. Aan de voet van de paal lagen veldkeien. Het gedenkteken was 40 centimeter hoog, 30 centimeter breed en 5 centimeter diep. Vanwege reconstructies van wegen is het monument een aantal keren verplaatst. In april 2010 is de naam van Campan toegevoegd omdat hij ook bij Spier is gesneuveld. Het houten monument is vervangen door een van natuursteen. 

De tekst op de oorspronkelijke plaquette luidde:
'JEAN SALOMO SIMONS
GESNEUVELD 11-4-1945
EN BEGRAVEN TE
KAPELLE-BIEZELINGE'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de Moraineweg tussen het fietspad en de weg, ter hoogte van hotel de Woudzoom te Spier.

Bronnen

  • Gemeente Midden-Drenthe;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief