Menu

Steenwijk, monument op de Joodse begraafplaats

Steenwijk, monument op de Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de Joodse begraafplaats in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Op de plaquette staat vermeld dat er 47 joodse medeburgers zijn omgekomen tijdens de oorlog. Uit onderzoek van de heer Jan van Rossum blijkt dat het echter om 51 slachtoffers gaat. Het is niet precies bekend welke joodse oorlogsslachtoffers in 1948 met dit monument werden herdacht .

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is een natuurstenen gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE
47 ISRAËLITISCHE STADSGENOTEN
DIE NIET TERUGKEERDEN
1940-1945.'

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het monument zich in de synagoge. In 1952 is het gedenkteken overgebracht naar de begraafplaats en ingemetseld boven de ingang van het metarehuisje.

Overige info


Locatie
De gedenksteen bevindt zich boven de ingang van het metarehuisje op de Joodse begraafplaats aan de Eesveenseweg in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland).

Bronnen

  • 51 portretten, de vermoorde joden van Steenwijk uit de schaduw van J. van Rossum (Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers, Grafisch Produktiebedrijf Gorter BV, 2005) ISBN 9090199527;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief