Menu

Steenwijk, oorlogsmonument

Artiest: Hildo Krop (1884-1970)
Steenwijk, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Daarnaast herinnert het aan de bevrijding van Steenwijk in 1945.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is een bronzen beeld van een staande halfnaakte vrouwenfiguur die de Nederlandse vlag over een liggende mannenfiguur heeft gedrapeerd. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Achter het beeld is een gedenkmuur van baksteen en witte natuursteen geplaatst. Aan de achterzijde van de gedenkmuur is een bronzen reliëf van St. Clemens, het oude wapen van Steenwijk aangebracht.

Teksten
De tekst op de linkerzijde van de gedenkmuur luidt:

'TER HERINNERING AAN DE GEVALLENEN
1940'.

De tekst op de rechterzijde van de gedenkmuur luidt:

'TER GEDACHTENIS AAN DE BEVRIJDING
1945'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst voor de villa Rams Woerthe, het voormalige gemeentehuis van Steenwijk, gelegen aan de Gasthuislaan 2 in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland). Thans is dit gebouw in gebruik als bestuurscentrum.

Bronnen


  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief