Menu

Susteren, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Susteren, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Susteren (gemeente Echt-Susteren) is aangebracht ter nagedachtenis aan vier personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

F. Allertz, J. Gulikers, H. Holtslag en H. van Viersen.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 april 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Susteren (gemeente Echt-Susteren) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
F. ALLERTZ
J. GULIKERS
H. HOLTSLAG
H. VAN VIERSEN'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de buitenmuur van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Susteren (gemeente Echt-Susteren).

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief