Menu

't Harde, 'Artillerie-monument'

Artiest: W.A.H. Boellaard (ontwerp), Y. Kok (architect), G.A. van der Graft (beeld)
't Harde, 'Artillerie-monument'

Geschiedenis


Het 'Artillerie-monument' in 't Harde (gemeente Elburg) is opgericht ter nagedachtenis aan alle wapenbroeders die zijn gesneuveld, onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het voormalig Nederlands-Indië en in Korea.

Zoveel mogelijk namen van omgekomen artilleristen zijn opgenomen in een Ereboek dat onderdeel uitmaakt van een permanente expositie in het Nederlands Artillerie Museum. Iedere dag wordt een bladzijde van dit boek omgeslagen. Regelmatig wordt het boek aangevuld met namen. Initiator en samensteller is maj. art. bd. G. Verburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 juni 1953 door de Minister van Oorlog, de heer C. Staf.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Artillerie-monument' in 't Harde (gemeente Elburg) is een gemetseld bouwwerk met vier reliëfs van witte natuursteen. De reliëfs bevatten de emblemen van het Regiment Kustartillerie, het Wapen der Artillerie, het Korps Luchtdoelartillerie en het Regiment Anti-tankartillerie. Links en rechts op het bouwwerk is een vuurmond van het type 7 Veld (de modernste vuurmond in gebruik in 1940) geplaatst. In het midden staat een vlaggenmast. Het monument is 5 meter hoog, 20 meter breed en 5 meter diep.

Teksten
De tekst links op het monument luidt:

'WERELDOORLOG 1940-1945'.

De tekst midden op het monument luidt:

'VOOR ONZE GEVALLEN WAPENBROEDERS'.

De tekst rechts op het monument luidt:

'NEDERLANDSCH-INDIË
INDONESIË
KOREA'.

Symboliek
Het Wapen der Artillerie staat symbool voor de Regimenten (Veld)artillerie en Vestingsartillerie en het Korps Rijdende Artillerie.

Wijziging
Het monument is in 2004 / 2005 ingrijpend gerenoveerd. Daarbij is de heg weggehaald waardoor het monument beter tot zijn recht komt.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Legerplaats bij Oldebroek (LbO) aan de Eperweg in 't Harde (gemeente Elburg). Na een legitimatiecontrole bij de kazernepoort kan men het terrein betreden. Minder-validen moeten rekening houden met de steile helling.

Bron
Gemeente Elburg.

Voor meer informatie

  • Het Wapen der Artillerie - Geschiedenis en Traditie, (de Wapentraditieraad Artillerie, 1984).
  • De Monumenten en Ornamenten op de Legerplaats bij Oldebroek (het Nederlands Artillerie Museum, 2001).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief