't Harde, monument in de 'Officierscantine ASK'

Artiest:A.C. Kammeijer (ontwerper), A. Bogtman (glazenier), Y. Kok (toezichthouder)
't Harde, monument in de 'Officierscantine ASK'

Geschiedenis


Het monument in de 'Officierscantine ASK' in 't Harde (gemeente Elburg) is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan 250 officieren en aspirant-officieren van het Wapen der Artillerie van de Koninklijke Landmacht en de KNIL die in de periode 1940-1950 sneuvelden.

De omgekomen militairen zijn tevens opgenomen in het Ereboek dat in het Nederlands Artillerie Museum is tentoongesteld. Iedere dag wordt een bladzijde van dit boek omgeslagen. Regelmatig wordt het boek aangevuld met namen. Initiator en samensteller is maj. art. bd. G. Verburg.

Onthulling
Het (oorspronkelijke) monument is onthuld op 4 mei 1960 door de toenmalige Inspecteur der Artillerie, genm. art J.T. Winkel.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in de 'Officierscantine ASK' in 't Harde (gemeente Elburg) bestaat uit meerdere gebrandschilderde ramen. Op een van de ramen staat een afbeelding van het Wapen der Artillerie.

Tekst
De tekst op een van de vensters luidt:

'HET VADERLANDT GHETROUWE BLEEF ICK TOT IN DEN DOOT'.

Op de ramen zijn de naam, rang en datum van overlijden van gesneuvelde officieren aangebracht.

Wijzigingen
In 1985, 1993 en 1998 zijn ramen aan het monument toegevoegd. In 2008 is wederom een aanvulling gemaakt, vanwege het nog steeds bekend raken van nieuwe namen van indertijd gesneuvelde wapenbroeders.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de 'Officierscantine ASK' op het Bovenkamp van de Legerplaats bij Oldebroek (LbO) aan de Eperweg in 't Harde (gemeente Elburg). Na een legitimatiecontrole bij de kazernepoort kan men het terrein betreden. Minder-validen moeten rekening houden met de steile helling.

Bronnen
  • Gemeente Elburg;
  • Nederlands Artillerie Museum.
Voor meer informatie
  • Het Wapen der Artillerie - Geschiedenis en Traditie, (de Wapentraditieraad Artillerie, 1984);
  • De Monumenten en Ornamenten op de Legerplaats bij Oldebroek, (het Nederlands Artillerie Museum, 2001).
Menu