Menu

Tegelen, Vredeskapel

Artiest: Charles Grips (ontwerp beeld), Jac Bongaerts (uitvoering beeld)
Tegelen, Vredeskapel

Geschiedenis


De Vredeskapel herinnert de inwoners van Tegelen (gemeente Venlo) aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Oprichting
Aan het einde van de bezetting deden buurtbewoners de gelofte dat zij voor Maria een kapel zouden oprichten als het oorlogsgevaar zou worden afgewend en de families zouden worden gespaard. Toen dat inderdaad gebeurde, werd de belofte ingelost.

Onthulling
Het monument is onthuld op tweede paasdag in 1952.

Info


Vorm en materiaal
De Vredeskapel in Tegelen (gemeente Venlo) is gebouwd van lichte baksteen. De kapel heeft een pannendak en een open, boogvormige entree. In de nis van de kapel staat een Mariabeeld.

Wijziging
Oorspronkelijk stond in de kapel een geboetseerd beeld van Onze Lieve Vrouwe van de Vrede van Frans Tuinstra. Door vernieling moest dit Mariabeeld vervangen worden door een nieuw exemplaar, vervaardigd door Jac Bongearts naar een uit 1937 stammend ontwerp van beeldhouwer Charles Grips.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij de buitenvijver van kasteel Holtmühle, gelegen aan de Kasteellaan te Tegelen (gemeente Venlo).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief