Tiel, 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt'

Artiest:Ir. Wilhelmus C. van Hoorn
Tiel, 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt'

Geschiedenis


Het monument 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt' in Tiel is opgericht ter nagedachtenis aan de 30 militairen, illegale werkers en gijzelaars uit die gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.De namen van de negentien in 1940 door oorlogshandelingen omgekomen inwoners van Tiel luiden: H. Blijdestijn, D. Botterweg, T. Campagne, J.H. Cieraad, F.J. Ebbens, A. Heblu, H. Hennekes, V.J.M. van Hesteren, G.J. Laagwater, D.L. van Mourik, P. Peterse, G. Rijnders, M.A. Tinkelenberg, J. van Veenendaal, R. van Veenendaal, A. Verhoeks-Leenders, W. van Vlaanderen, L. Wilkens en D. van Zetten.De namen van de elf in 1945 omgekomen inwoners van Tiel luiden: W. v.d. Bogaard, J.J. Daalderop, I. Dasberg, J.G. Gouer, C.J. Koopmans, D. Krouwel, N.A. Oostinga, P.B. van Setten, J.W. van Veenendaal, D. de Vries en Chr. Weyman.Een aantal van hen zijn door de bezetter als gevolg van een represaillemaatregel gefusilleerd.Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door de heer Cambier van Nooten.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt' in Tiel is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur met lendendoek. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk, waarin een gedenkplaat is gemetseld. Op de plaat is een reliëf aangebracht. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 68 centimeter breed en 60 centimeter diep.Tekst De tekst op de gedenkplaat luidt:'1940 1945 W. v.d. BOGAARD H. BLIJDESTIJN J.G. GOUER J.J. DAALDEROP D. BOTTERWEG C.J. KOOPMANS I. DASBERG T. CAMPAGNE D. KROUWEL N.A. OOSTINGA J.H. CIERAAD PH.B. v. SETTEN CHR. WEYMAN F.J. EBBENS J.W. v. VEENENDAAL H. HENNEKES A. HEBLU D. de VRIES V.J.M. v. HESTEREN G.J. LAAGWATER D.L. v. MOURIK P. PETERSE G. RIJNDERS M.A. TINKELENBERG J. v. VEENENDAAL R. v. VEENENDAAL A. VERHOEKS-LEENDERS W. v. VLAANDEREN L. WILKENS D. v. ZETTEN'.Wijziging Oorspronkelijk was de krijger naakt. Dit bracht de gemoederen echter zo in beweging, dat de kunstenaar werd gevraagd een lendendoek aan te brengen.Digitaal Joods Monument Een joods oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst in de tuin van de Sint-Maartenskerk. De kerk bevindt zich op het Kerkplein te Tiel.Bronnen
  • Gemeente Tiel;
  • Straatbeeld - een route langs de stadsbeelden van Tiel van Liesbeth de Vries (Gemeente Tiel, in samenwerking met afdeling onderwijs en cultuur en het VVV/ANWB- kantoor Tiel, 1994).
Menu