Tilburg, monument op de Joodse begraafplaats

Tilburg, monument op de Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de Joodse begraafplaats in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan 127 joodse stadsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Van de 380 Tilburgse joden zijn 194 op transport gesteld naar de concentratiekampen. In het overwegend katholieke Tilburg waren nogal wat mensen gemengd gehuwd, waardoor zij beschermd waren tegen deportatie. Tachtig joden konden onderduiken. Commissaris en NSB'er Boersma liet de oproepkaarten van te voren door een adjudant persoonlijk bij de mensen bezorgen, waardoor er voldoende gelegenheid was om onder te duiken. 127 Tilburgse joden kwamen na deportatie om het leven. Van de 274 mensen heeft slechts 38% de oorlog overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 september 1948 door opperrabbijn S.A. Rodrigues Pereira.

De gedenksteen is eigendom van de Nederlandse Israëlitische Gemeente, afdeling Tilburg.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Tilburg is een gedenksteen van glad beton, waarop een plaquette is aangebracht. De steen is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is circa 1 meter 90 hoog en 50 centimeter breed. De plaquette wordt omlijst door een rand van circa 10 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette is aangebracht in het Hebreeuws en het Nederlands. De tekst luidt:

'DEZE STEEN
ZIJ EEN HERINNERING
AAN ALLE BEWONERS
ONZER GEMEENTE
VERMOORD
IN DE JAREN DER BEZETTING
1940 - 1945
WIER LAATSTE RUSTPLAATS
SLECHTS GOD BEKEND IS.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de noordzijde van het centrale pad op de Orthodox-Joodse begraafplaats, gelegen op de hoek Bredaseweg/Delmerweg te Tilburg. Het kerkhof is is slechts toegankelijk op afspraak. Voor heren is het dragen van hoed of keppel verplicht.

Bronnen
Heemkundekring 'Tilborch.

Voor meer informatie
  • Zo maar een stad van Ad de Beer;
  • Tilburg 1940-1945, jaren van duistering van Frans Janse;
  • Oorlog onderweg van Piet Mooren.
Menu