Menu

Tilburg, 'Monument voor de 15th Scottish Division'

Artiest: Frans Broers (1934-1993)
Tilburg, 'Monument voor de 15th Scottish Division'

Geschiedenis


Het 'Monument voor de 15th Scottish Division' herinnert de inwoners van Tilburg aan het aandeel van deze divisie in de bevrijding van de stad op 27 oktober 1944.

Aan de bevrijding van Tilburg namen diverse legeronderdelen uit verschillende landen deel. De 15th Scottish Division, onder leiding van generaal-majoor Barber, speelde een prominente rol tijdens deze militaire operatie. Zij vielen vanuit zuidoostelijke richting (Hilvarenbeek) samen met de Prinses Irene Brigade de bezetter aan. Vanuit het noordoosten ('s-Hertogenbosch) kwamen de Engelsen. Toen de bezetter hierdoor dreigde te worden ingesloten, trok hij zich terug in noordwestelijke richting (Dongen). De Schotten - niet op de hoogte van de Duitse aftocht - openden een waar spervuur op de stad (met name op de wijk Broekhoven), waardoor veel burgers om het leven kwamen.

Toen er een korte gevechtspauze werd ingelast, maakte een Tilburger van de gelegenheid gebruik door met een gevonden helm en zwaaiend met een witte doek via de door de bezetter verlaten stellingen naar de Schotten te lopen. Hij probeerde de militairen ervan te overtuigen dat de bezetter inmiddels vertrokken was. Dit was niet eenvoudig, want de man sprak geen woord Engels. Op een vraag van de Schotse commandant of hij 'Dutchman' was, werd heftig ontkennend gereageerd, omdat dit woord bijna hetzelfde klinkt als het Tilburgse 'Döts', ofwel Duits. Na enige tumult werd de boodschap toch duidelijk en trokken de Schotten ongehinderd naar het stadscentrum.

Oprichting
De Heemkundekring 'Tilborgh' nam in 1984 het voortouw om een monument op te richten voor de Schotse divisie. Dit initiatief werd overgenomen door de Stichting tot Onderzoek van de Culturele en Historische Ontwikkelingen (Sochot) van Tilburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 oktober 1989.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de 15th Scottish Division' in Tilburg is een bronzen beeld van een Schotse doedelzakspeler ('Bagpiper'). Het beeld is geplaatst op een voetstuk, waarop een afbeelding van een heraldische leeuw is aangebracht.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'SCOTLAND THE BRAVE
TER DANKBARE HERINNERING AAN
DE 15TH SCOTTISH DIVISION
VAN MAJOR-GENERAL C. BARBER
VOOR DE BEVRIJDING VAN TILBURG
OP 27 OKTOBER 1944.
(EEN OVERZICHT VAN SCHOTSE LEGERONDERDELEN)
27 - 10 - 1989'.

Wijziging
Het monument is in 2017 verplaatst van het Stadhuisplein naar het nieuwe Vrijheidspark.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in het Vrijheidspark te Tilburg (gemeente Tilburg).

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Heemkundekring 'Tilborch'.

Voor meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief