Menu

Udenhout, oorlogsmonument

Artiest: Riki Mijling (07-12-1954)
Udenhout, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Udenhout (gemeente Tilburg) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien verzetsstrijders die hoorden tot drie verschillende verzetsgroepen: een Tilburgse (zes man), een Groningse (drie man) en een groep uit Tholen en Bergen op Zoom (vijf man). Op 26 mei 1944 in de Loonse en Drunense duinen zijn zij door de bezetter gefusilleerd. Hun lichamen zijn nooit meer terug gevonden.

De namen van de veertien slachtoffers luiden: Wim Berkelmans, Barend Busnac, Jacob Everaers, Evert Gerard, Jacob Hage, Jan de Jong, Petrus Juten, Albert Meintser, Roes Jan Noorda, Willem Oosterheert, Harmen van Rossum, Rob van Spaendonck, Harry Verbunt en Cornelis Waghto.

Oprichting
De aanleiding om het monument op te richten was het ontbreken van een plek om de gesneuvelde verzetsstrijders te herdenken.

Onthulling
Het monument is op 26 mei 2005 onthuld in een ceremonie uitgevoerd door verkenners in aanwezigheid van burgemeester W. Nuis uit de gemeente Tholen, wethouder Hugo Backx van de gemeente Tilburg, pastor A..J.J. Ooms uit Tilburg en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Udenhout (gemeente Tilburg) is een schuin geplaatste bronzen schaal, waarin een datum is aangebracht en waar water in staat. Dit water weerspiegelt de hemel. De schaal staat in een kaderrand van 2 meter lang en 4 meter breed van corten-staal waarop dichtregels zijn aangebracht van M.C. van Spaendonck. Naast de schaal liggen zwerfkeien met namen van gesneuvelde verzetsstrijders. Het gehele monument is 4 meter hoog, 6 meter breed en 1 meter 20 diep.

Teksten
De tekst in de schaal luidt:

'26 MEI 1944'

De tekst op de kaderrand luidt:

'STIL IS HET GEWORDEN * IN DE DUINEN * JAN * STILTE, DIEP * IN ’T ZAND * JACOB * VEERTIEN JONGE MANNEN * DIE STREDEN * EVERT-GERARD * VOOR DE VRIJHEID * VAN ONS LAND * ROB * ÉÉN, DIE VOOR HIJ VALT NOG, * ROEPT VOOR ALLEN: * 'LEVE WILLEMIEN!' * JAN * STIL IS HET GEWORDEN * IN DE DUINEN * JACOB * STILTE, DIEP * IN ’T ZAND * WILLEM * NA TWEEMAAL * DAT LEVEN NEMEND SCHOT * WIM * IN ’T VROEGSTE OCHTENDGLOREN * HARRY * UIT TWEE MAAL ZEVEN LOPEN * ALBERT * VIELEN VEERTIEN; * BAREND * TWEE MAAL * ZEVEN LEVENS * HARMEN * VOOR DE VRIJHEID * PETRUS * VAN ONS LAND * CORNELIS *'

De namen op de zwerfkeien luiden:

'WIM BERKELMANS
HARRY VERBUNT
ROB VAN SPAENDONCK
ALBERT MEINTSER
BAREND BUSNAC
WILLEM OOSTERHEERT
HARMEN VAN ROSSUM
JACOB EVERAERS
JACOB HAGE
EVERT GERARD ROES
JAN NOORDA
JAN DE JONG
CORNELIS WAGHTO
PETRUS JUTEN'.

Symboliek
De bronzen schaal staat symbool voor de tranen die vloeiden en waarin het water de lucht weerspiegelde, de zwerfkeien (met de namen) voor de lichamen die nooit zijn gevonden en de corten-stalen kaderrand voor de kuil waarin ze vielen.

Wijziging
In september 2014 is de bronzen schaal van het monument gestolen.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de Oude Bosschelaan te Udenhout (gemeente Tilburg), bij de uitspanning Bosch en Duin in de Loonse en Drunense duinen.

Bronnen

Voor meer informatie
Stichting Joannes Antonius van Spaendonck.
Telefoonnummer contactpersoon:
M.C. van Spaendonck: 020 6721208
Dhr. Schoenmakers: 013 4555581

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief