Menu

Urk, 'Monument voor de Gevallen Urkers'

Artiest: Philip Bolt (architect), N. van der Schaft (beeldhouwer)
Urk, 'Monument voor de Gevallen Urkers'

Geschiedenis


Het 'Monument voor de Gevallen Urkers' is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsmensen en oorlogsslachtoffers uit Urk. Tevens herinnert het gedenkteken aan drie joodse inwoners die op 9 april 1943 zijn omgekomen in het Poolse concentratiekamp Sobibor.

De namen van de omgekomen verzetsmensen luiden:

J. v.d. Berg, Sj. v.d. Berg, P. Brouwer, J. Hakvoort, P. Hakvoort, H. Hoefnagel, P. Hoekman, K. Kaptein, G. Korf, Adr. Pasterkamp, J. Pelleboer, J. Ras en P. Romkes.

De namen van de drie joodse slachtoffers luiden:

Israël Samuel Kropveld, Lea Kropveld en Hendrika Kropveld-de la Penha.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 augustus 1946 door het Comité Oorlogsmonument.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallen Urkers' in Urk is een uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur met in het midden een zandstenen gedenkplaat. Aan de linkerkant van de plaat bevindt zich een beeldje van een mannenfiguur en aan de rechterkant van een vrouwenfiguur in Urker klederdracht. Boven de namen van verzetsmensen en oorlogsslachtoffers is in een cirkel het wapen van Urk aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 90 hoog en 1 meter 20 breed.

Tekst
Op de gedenksteen zijn de namen van dertien omgekomen Urkers aangebracht.

Wijziging
In 1995 is een zwarte marmeren gedenkplaat aan het monument toegevoegd. Hierop staan de namen van drie joodse oorlogsslachtoffers uit Urk.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan de Monumentenlaan in Urk, ten oosten van het kerkje aan de zee.

Bronnen

  • Gemeente Urk;
  • Het Urkerland van 6 september 1946;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2019. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Flevoland en is een initiatief van de Provincie Flevoland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Omroep Flevoland heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief