Utrecht, Joods Monument

Artiest:Amiran Djanashvili
Utrecht, Joods Monument

Geschiedenis


Het Joods Monument te Utrecht (gemeente Utrecht) herinnert aan de 1239 omgekomen Utrechtse joden.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Stichting Joods Monument Utrecht.

Onthulling
Het monument is onthuld op donderdag 29 oktober 2015 in het bijzijn van ongeveer driehonderd mensen.

Info


Het Joods Monument te Utrecht (gemeente Utrecht) bestaat uit een zeven meter lange gedenkmuur van drie meter hoog, een sjofar (bazuin) en een plateau.

De gedenkmuur bestaat uit Jeruzalemsteen. In de muur zijn  de namen gegraveerd van de 1239 weggevoerde en omgebrachte Utrechtse joden. Hierbij staan tevens hun geboortedatum, sterfdatum en plaats van overlijden vermeld. In het midden van de gedenkmuur staat een bijbeltekst uit de profeet Jesaja (49:16) vermeld.

Het plateau is vervaardigd uit Jeruzalemsteen en is aangebracht rond een boom. Op het plateau bevinden zich enkele bankjes. 

De sjofar (bazuin), Hebreeuws voor ramshoorn, is ontworpen door de Joods-Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili. De sjofar bevindt zich op een vierkante sokkel die op het plateau staat.

Naast deze drie elementen is er op de electriciteitspaal naast de gedenkmuur een QR-code aangebracht die toegang biedt tot meer informatie over de slachtoffers.

Symboliek
De sjofar symboliseert hoop. De sjofar werd namelijk geblazen bij de aanvang van het Jubeljaar en op de grote Verzoendag. Toen deze bazuinen geblazen werden storten de muren van Jericho ineen en kon Israël het beloofde land binnengaan.

Wijzigingen
Uit onderzoek van Jim Terlingen zijn er allerlei fouten op het monument geconstateerd. Omdat het lastig is wijzigingen aan te brengen in het natuursteen waarvan het monument is vervaardigd is door de stichting Joods Monument Utrecht besloten geen correcties uit te voeren. Wel is in samenspraak met de gemeente besloten om bij het monument een bordje te plaatsen met een verwijzing naar de correcte informatie op de website van het monument. Op 15 maart 2018 is het bordje vervangen door een nieuwe steen met tekst. De tekst is gegraveerd in Jeruzalemsteen, zodat het één geheel vormt met de rest van het monument. Een overzicht van de ontdekte fouten op het monument is hier terug te vinden.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich voor de ingang van het Spoorwegmuseum, het vroegere Maliebaanstation. Dit was de plek in Utrecht waar de joodse bevolking bijeen werd gebracht en richting de verschillende concentratiekampen werden vervoerd.

Bronnen

Meer informatie over de afvoering van Joodse burgers via het Nederlandse spoorwegnet vindt u op de site van de tentoonstelling 'Beladen Treinen' van het Spoorwegmuseum.

Menu