Menu

Utrecht, Monument Nederlandse Veterinairen

Artiest: Dhr. van Luin, Mvr. van Luin
Utrecht, Monument Nederlandse Veterinairen

Geschiedenis


Het Monument Nederlandse Veterinairent is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen dierenartsen en diergeneeskundestudenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De namen van de slachtoffers luiden:

J. de Boer, S.B. Cohen, R. Franken, W.C.M. de Graaf, Jnkvr. A.J.J. baronesse van Hardenbroek van Ammerstol, J.E. de Jong, C. Kappelhoff, A.C. Kruize, G.A. Kruize, W.S. Marsman, M. Pronk, P. Stevens, E.J. de Vries.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 oktober 1948 bij het Poortgebouw aan de Biltstraat te Utrecht, dit was de toenmalige locatie van de faculteit Diergeneeskunde.

Info


Vorm en materiaal
Het Monument Nederlandse Veterinairen in Utrecht (gemeente Utrecht) bestaat uit sculptuur van wit natuursteen. Het  beeldt een lijdende gestalte uit, een geslagene, die de idealen van de diergeneeskunde in de vorm van een embleem doorgeeft aan de overlevenden en de volgende generaties, uitgebeeld door een krachtig staande figuur. Om te laten zien dat het hier gaat om dierenartsen en aanstaande dierenartsen, is gekozen voor het logo van D.S.K. en de beroepsgroep KNMvD als embleem. Op de sokkel is tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de sokkel luidt:
'VERBONDEN MET HEN
AAN DE IDEALEN
BOUWEND
1940-45.'

Wijzigingen
Bij de verhuizing van de faculteit Diergeneeskunde van de Biltstraat naar de Uithof is het monument mee verhuisd en bij de hoofdingang van het Androclus gebouw geplaatst.

Overige info


Locatie
Het Monument Nederlandse Veterinairen staat bij de ingang van het Androclusgebouw op de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Yalelaan 1 te Utrecht (gemeente Utrecht).

Bronnen

  • Tijdschrift voor Diergeneeskunde van 1949;
  • C. Offringa, Van Gildestein naar Uithof. 150 jaar diergeneeskundig onderwijs in Utrecht, II, Faculteit der veeartsenijkunde (1925-1956). Faculteit der diergeneeskunde (1956-1971);
  • De Diergeneeskundige Studenten Kring.
  • 'Tussen beesten en feesten, over het veterinaire studentenleven in Utrecht, ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan der Diergeneeskundige Studenten Kring'. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief